Kasvismakaronilaatikko

Jos et pidä lihasta, on helppo kasvismakaronilaatikko yksi vaihtoehto arkiruoaksi. Makaronilaatikko on todellinen ruokien kunkku, sillä se on sälyttänyt suosionsa jo monet vuodet. Mutta toisaalta se ei ole ihme, koska se on helppo valmistaa, siitä saa herkullista, se on halpa sekä kerralla sitä voi valmistaa vähän enemmänkin. Vaihtoehdoiksi lihan sijaan on tullut erilaisia kasviproteiineja ja niiden ansiosta on moni lihasta kieltäytyjä löytänyt makaronilaatikon uudelleen.

Makaronilaatikko onnistuu ilman lihaakin.

Monen maun kasvismakaronilaatikko

Perinteisestä isoäidin laatikosta voi helposti taikoa itselleen uuden suosikin. Vegemakaronilaatikko syntyy yhtä nopeasti eikä ohjeesta tarvitse jättää kuin jauheliha pois sekä korvata munamaito kaurakermalla. Jos haluat, niin voit korvata lihan jollakin kasviproteiini tuotteella. Ruoasta tulee silloin täyteläisempi, mutta ilman sitäkin se toimii täydellisesti. Esimerkiksi maa-artisokka tekee ruoasta täyteläisemmän. Mitä muuta voi kokeilla kasvismakaronilaatikkoa tehdessä?

Niille, jotka eivät halua täysin vegeä, on mahdollisuus lisätä erilaisia juustoraasteita laatikkoon. Vaihtelemalla sipulin määrää tai käyttämällä punasipulia, on ruoka taas erimakuinen. Valkosipulinkynsi tuo ensinnäkin pikantin tuoksun, mutta myös mukavan maun. Tosin valkosipuli ei sovi kaikkien makuun, joillekin se on liian vahva. Se on kuitenkin maistuva yksityiskohta, jota kannattaa kokeilla.

Vegemakaronilaatikko kasviproteiinilla

Ruokaisa kasvismakaronilaatikko saattaa kaivata jauhelihan tilalle kasviproteiinia. Näitä ovat muun muassa härkis ja nyhtökaura. Molempia tuotteita on saatavana maustamattomana, mutta etenkin valmiiksi maustettuina ne tuovat laatikkoon hyvää lisämakua. Maustamattomaan voi tosin käyttää omia suosikkimausteitaan esimerkiksi yrttejä tai jo aiemmin mainitut sipulit. Sekä härkis että nyhtökaura kannattaa käyttää pannulla, ennen kuin ne lisää laatikkoon ja laittaa kasvismakraonilaatikon paistumaan. Soijarouhe sopii myös tähän ruokaan erinomaisesti.

Kasvismakaronilaatikko toimii myös silloin, jos sekaan laittaa linssejä. Ne ovat varsin edullisia ja yhdestä paketista riittää useampaan laatikkoon. Parhaiten toimivat kuorelliset ja kokonaiset linssit, mutta ei mikään estä käyttämästä myöskään tölkkilinssejä. Jos käytät kuivattuja linssejä, ne on aina huuhdeltava sekä keitettävä ennen kuin ne lisätään makaronilaatikkoon.

Paistuminen vie hetken

Laatikon paistaminen vie hetken ja odotellessa on aikaa joko valmistaa salaattia tai viettää hetki omassa rauhassa. Mieluisaa tekemistä voi olla ristikko. Sitä täytellessä aika kuluu nopeammin ja samalla myös aivot saavat töitä sanoja miettiessä. Jos valitset itsellesi helpomman ristikon, voit myös kokea onnistumisen iloa, kun saat ristikon valmiiksi samaan aikaan kuin kasvismakaronilaatikko on paistunut ja on valmiina syötäväksi. Vaikeampi ristisana vaatii enemmän miettimistä, joten sitä voi jatkaa myöhemmin.

Kasvismakaronilaatikon höystämiseen on mukava vaihtoehto myös fetajuusto. Se on helppo murustella laatikon pinnalle ennen kuin työnnät sen uuniin. Ja jos haluat vielä koristetta ruoan päälle, voit koristella sen puolitetuilla kirsikkatomaateilla. Näiden kahden kanssa kasvismakaronilaatikosta tulee maistuvaa ja jopa näyttävän näköistä.

Kasvismakaronilaatikko uunipellillä

Kasvisruokaideat on yleensä helppo toteuttaa, ne ovat maistuvia ja sopivat erinomaisesti lisukkeeksi. Jos olet oikein innokas kokkaaja ja haluat todellisen vaihtoehdon laatikolle, voit vaihtaa uunivuoan uunipelliksi. Siten saat kasvismakaronilaatikkoon todella herkullisen ja rapsakan pinnan. Pinta on monien suosikki, joten tällä tavoin rapsakkuutta riittää useammalle syöjälle. Paistoaika tälle herkulle on 20 minuuttia ja se on mukava vaihtoehto.

Mitä tarjota mausteeksi kasvismakaronilaatikon kanssa? Lapset käyttävät ketsuppia joka tilanteessa, mutta myös ketsuppeja on erilaisia. Kaupassa voi katsella erilaisia vaihtoehtoja ja jotkut mukavat pastakastikkeet tuovat herkullisen lisän. Jotkut sekoittavat pastakastikkeen jo laatikon joukkoon, joten se tuo makua alusta pitäen.

Kasvismakaronilaatikko on helppo ja sen sekaan voit lisätä kasviksia oman makusi mukaan. Pakastemaissi tai pilkottu paprika tuo ruokaan vähän väriä eikä raastettu porkkanakaan ole hullumpi ajatus. Punajuuri tai kesäkurpitsa ovatkin jo melkoinen heittäytyminen, mutta niiden avulla maku on aivan toisenlainen. Kokeile, ja etsi itsellesi uusi makunautinto. Tämä perinteinen ruoka voi muuttua käsissäsi aivan uuteen uskoon ja pohjana on silti tuttu makaronilaatikko.